Това заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.  Очаква се

...
Това заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.  Очаква се
Коментари Харесай

Асен Василев: 146 млн. лева щета сме понесли заради ембаргото върху украинското зърно

Това съобщи на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

 

 

Очаква се до края на годината вредите да са в размер на 40 млн. лв. за месец или 320 млн. лв. до декември, считано от април, когато служебното държавно управление наложи възбраната. 

Асен Василев дефинира решението на служебното държавно управление като “непремерено ”. По думите му то е лишило хазната от доходи и е довело до по-високи цени на хляба, брашното, олиото, фуражите, а от там - по-високи цени за млечните и месните артикули.

 

 

“И всичко това, с цел да отбрани един бранш, който предходната година е генерирал облага от 2,5 милиарда лв.. Разумната политика е, в случай че има производители, които в действителност биха били сложени пред компликации и биха излезли на загуба, да има целеви помощи за тези производители. Но да се освободи вноса, с цел да се генерират доходи в хазната и да ядем по-евтини храни. Това е виновното решение в интерес на всички български жители ", добави Асен Василев.

 

 

Редовния кабинет е на мнение, че вносът на украинско зърно би трябвало да бъде обновен, откакто през април служебното държавно управление последва образеца на няколко страни и го забрани поради недоволства на сектора, че украинското зърно подбива родния пазар. Министерският съвет смята, че възобновяване на вноса действително ще намали цените на главните хранителни артикули, ще понижи инфлацията и ще усили приходите в бюджета. 

 

 

“Приходите от произвеждане на зърнени култури за предходната година, когато украинският импорт беше позволен са 9, 976 милиарда лева Печалбата, на която са платени налози, за бранш зърнопроизводство е 2,507 милиарда лева За 2021 година приходите са 7,965 милиарда лева, а облагата 1,862 милиарда лв.. Секторът е главен ползвател на дотация по линията на освобождението на горивата от данък. Това са 100 млн. лева невнесен данък в хазната от бранша. Субсидията към всички селскостопански ползватели е 1,6 милиарда лева за 2021 година, за 1,96 милиарда лева за 2022 година ", уточни Василев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР